Loading...

Egy pezsgő, ami megríkat…

2018-11-19


Limitált cava egy igazán kézműves pincészetből

Volt egyszer egy pezsgőmester, aki Spanyolországban élt, ezért helyesebb a cavamester kifejezés. Megszállott volt, minden egyes palack cavát maga degorzsált (ez a seprő eltávolítása az érlelési időszak végén, és általában futószalagon, géppel degorzsálnak, igen kevés kivétellel). A három fiának is megtanította, hogyan kell ügyesen, a másodperc töredéke alatt leszedni az ideiglenes palacklezárót, hagyni, hogy kilövelljen a seprő, de ne menjen ki sok a drága pezsgőből, hiszen akkor odaveszne több évnyi türelem gyümölcse. A felesége is besegített, így éltek szorgosan, míg egy nap az apa hirtelen meghalt. Az évek teltek, de a fiúk soha nem felejtették el az apjuk elszántságát, ma is pontosan ugyanúgy degorzsálnak minden egyes palackot, ahogy édesapjuk tanította. Talán csak egy dolog változott: a fiúk túlszárnyalták tanítómesterüket, s ma már a parányi pincében világszínvonalú cavák készülnek. A Rimarts cavák a szabályozás szerint előírtnál jóval tovább érlelődnek, eleganciájuk, tisztaságuk pedig csak szuperlatívuszokkal írható le.

Idén karácsonyra pedig előálltak egy igazi különlegességgel: lepalackozták azt a cavát, amelynek borát még édesapjuk készítette, ő tette palackba. A grand reserva cavákat legalább 30 hónapig kell érlelni, ez a 2007-es évjáratú különlegesség viszont 132 hónapig érlelődött. 100% chardonnay és brut nature, vagyis maradékcukor-tartalma kevesebb mint 2 gramm / liter. A Ricard Martinez de Simon díszdobozban kapható, és mindössze 1500 palack készült belőle.

A cava a Rimarts többi termékével együtt napokon belül elérhető lesz a Vino Castillo webshopjából!