Loading...
  • Galicia Nyugat-Spanyolországban van

Kezdjük azzal, hogy igen, Galicia nem gall, vagyis nem francia, és nem is azonos a hosszú í-vel írt Galíciával – ez utóbbi Lengyelország és Ukrajna között oszlik meg. Galicia két rövid i-vel Spanyolország legnyugatibb tartománya, legfontosabb városa az El Camino néven ismert, ma is trendi zarándoklat végállomása, Santiago de Compostela.

  • A Paco & Lola az albariño szőlő szülőhelyén van

Galicia legfontosabb borvidéke Rías Baixas (ejtsd riasz baisasz), amely öt további borvidéket foglal magában. Ezek közül a legbecsesebb a Val do Salnés, amely az albariño

szőlő szülőhazája. A gránitos-köves altalajon hordalékos talajréteg van, az Atlanti-óceán pedig temperálja a borvidéket.

  • A Paco & Lola tulajdonosa nem egy pöttyös szoknyás celebritás

Hanem egy csoport elhivatott borász, akik szerettek volna továbblépni. A Val do Salnés rendkívül elaprózott borvidék aprócska területekkel, egyedül nehéz boldogulni, ezért alapította meg egy csapat független szőlőtermelő 2005-ben a Paco & Lolát. Termelőszövetkezetet hoztak létre, amelynek ma 400 tagja van 200 hektáron 1800 külön parcellával.

 

  • 7-féle bort készítenek albariñóból

Az albariño az egyik legizgalmasabb fehérszőlő, a borértők a legbecsesebbek közt emlegetik, a chardonnay, a rajnai rizling vagy a sauvignon blanc mellett. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Paco & Lolánál 7 különféle albariño készül úgy, hogy fahordót nem használnak, csak a szőlővel tudnak variálni (öreg tőkék, válogatott termés, stb), illetve a finomseprő felkeverésével vagy az erjesztés hőmérsékletével, idejével.

  • Az albariño lehet megfizethető

Az albariñóból készült borok általában elég drágák, főleg az embertelen szőlőművelési kondíciók miatt – a meredek teraszokat nehéz művelni, csak kézi munkával lehet, de azt is csak keserves munkával. A Paco & Lola termékei sem olcsók, de a sok terület áldása, hogy össze tudnak válogatni fiatalabb dűlőket, amelyekről alacsonyabb áron is nagyszerű borokat tudnak készíteni. A pincelátogatás pedig kifejezetten olcsó, mindössze 2 euró.

  • Vörösbor, pezsgő, málnalikőr

A Paco & Lola készít vörösbort mencíából, illetve tempranillo és garnacha házasításából, van egy pezsgőjük is, sőt egy zamatos málnalikőr is színesíti a portfóliót (ez utóbbi is kapható a Vino Castillóban).

  • Nem csak tenger gyümölcsei mellé

A kecses, magas savtartalmú, izgalmas albariño borokat általában tenger gyümölcsei mellé javasolják, annál is inkább, mivel az óceán parti borvidéken leginkább tengeri étkeket fogyasztanak. Kiváló azonban sushival és más rizsételekkel is, de akár tésztafélékkel is érdemes kipróbálni.