Loading...

Az 1972-ben alapított Bodegas Lan is ott lesz a Fiesta de Vino nevű első, kizárólag spanyol borokat felvonultató grandiózus kóstolón. Ronald Otto export manager nagy örömmel mutatja be a magyar közönségnek csúcsminőségű boraikat. A LAN név Rioja borvidék három területének kezdőbetűjéből született: Logroño, Alava és Navarra.

Hibrid hordó elsőként a LANnál

A borászatban minden egyes parcella borát külön tartályban érlelik, ezzel is ügyelve, hogy megőrizzék a területek sajátosságait. A hordós érlelésnek pedig különösen nagy figyelmet szentelnek: a legjobb kádárokkal dolgoztatnak és szüntelen tesztelik az egyes hordók tulajdonságait. Vannak francia, amerikai és orosz fahordóik, sőt elsőként alkalmaztak hibrid hordókat, ami ennyit tesz, hogy többféle tölgyből készült hordóban érlelődik a bor (például az orosz dongákból készült hordó fejrésze francia tölgyből készült). A hordós érlelőben 25 ezer hordó sorakozik példás rendben, csendben, félhomályban – aki ide belép, templomban érzi magát.

Lan a Mano – kézműves luxus a Wine Spectator TOP 100-ban

A májusi Fiesta de Vino rendezvényen biztosan kóstolható lesz a Lan a Mano, amely egy dűlőszelektált bor az öreg tőkékkel beültetett Viña Lanciano dűlőből.  80% tempranillo, 8% mazuelo és 12% graciano házasítása, amely francia hordóban erjedt hetente seprőfelkeveréssel. 7 hónapig új francia hordóban majd 6 hónapig új orosz hordóban érlelték, szűrés és derítés nélkül palackozták, hogy a legkifinomultabb aromáit is megőrizzék (emiatt azonban üledék lehet a palackban, ezért ajánlatos dekantálni). Összetett illatában és ízében az érett gyümölcsök mellett (ribizli, szilva, szeder) édes fűszerek is érződnek (fahéj, szegfűszeg), de ásványos és földes jegyek is tetten érhetők egy leheletnyi dohánnyal és kávéval.