Loading...

Mi volt Kolumbusz kedvenc bora?

2015-10-18


100 éves tőkék bora Toróból

Castilla y León Spanyolország egyik tartománya. Itt található a középkori Toro városka, amelynek monumentális katedrálisának tetejéről mesés kilátás nyílik a Duero-folyóra és a városra. A vidék talaja köves, a csapadék nagyon kevés, szinte sivatagi a klíma, ezért meglehetősen távol vannak egymástól a tőkék. A tengerszint feletti magasságnak köszönhetően az éjszakák hűvösek, így a frissítő savak megmaradnak, a torói borok ezért gyümölcsösek és hosszan érlelhetők. A fő szőlőfajta a tempranillo, amit itt tinta de torónak neveznek.

A város neve bikát jelent, így ha valaki kíváncsi a bikaviadalra, akkor talán itt a legstílusosabb kipróbálni, hiszen az ország egyik legrégebbi arénáját is itt találjuk, és az idők során a legnevesebb torreádorok lépdeltek a homokján. Általában félévente tartanak viadalt, a háromórás látványosságra a családok szendvicset és sort visznek, és a bikák mellett lovasok, táncosok és más fellépők szórakoztatják a nagyérdeműt.

Visszatérve a torói borra: a helyiek a legendánál komolyabban emlegetik Kolumbuszt, aki egyébként éveket töltött Ribera del Duero fővárosában, Valladolidban, és itt is halt meg. Azt állítják a toróiak, hogy Kolumbusz háromhajós felfedező flottájának egyik darabja, a Pinta a bizonyíték arra, hogy Cristóbal Colón szerette a torói bort, ugyanis a torói bor más néven pinta – és mi másról neveznének el egy hajót, mint a gyomrában pihenő hordók tartalmáról? Komolyabb érv, hogy a Kolumbusz mellett a királynál kampányoló szerzetes, Juan Pérez bizonyítottan kedvelte a torói bort.

A Fiesta de Vino rendezvényen természetesen torói bort is kóstolhatunk majd, méghozzá a Bodegas Rejadorada különleges tételeit. A pincészet ültetvényei közt találunk több mint 100 éves tőkéket érlelő dűlőt is, innen származik a 100% tinta de toróból készült, 13 hónapig francia barrique hordóban érlelt Rejadorada Bravo hordóválogatás.

 

Idén elmarad a Fiesta de Vino

Sajnálattal adjuk hírül, hogy a május 15-ére tervezett Fiesta de Vino budapesti spanyol boresemény – sok más európai boreseményhez hasonlóan – elmarad. A ma kiadott kormányrendelet határozatlan időre megtiltja a 100 főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvényeket, így a Fiesta de Vinóra sem kerülhet sor. Mérlegeltünk egy esetleges későbbi időpontra való halasztást, azonban a rendezvény jellegéből adódóan elsősorban a spanyol borokra és a Spanyolországból érkező kiállítókra alapul, az utazás és a közúti szállítás viszont egyaránt bizonytalan kimenetelű a következő hónapokban. Így arra a következtetésre jutottunk, hogy a következő Fiesta de Vinóra 2021 tavaszán kerülhet sor. A kiállítóinkat és a jegyvásárlóinkat külön emailben is értesítjük. Természetesen minden megvásárolt jegy árát visszatérítjük, illetve azok érvényesíthetőek a 2021-es rendezvényre. Kívánunk mindenkinek kitartást ehhez a nehéz időszakhoz.

A szervezők (Vino Castillo & Nemos Creative)

Budapest, 2020. március 10.