Loading...

Tudta, hogy Spanyolország a világelső?

2015-10-19


A világ legnagyobb szőlőtermelője

Spanyolországban majdnem egymillió hektár szőlő található (2014-es adat szerint 947 000 hektár), ezzel a mediterrán ország világelső. Spanyolországot Franciaország, majd Olaszország követi. Magyarország szőlőterülete a 2014-es adatok szerint mindössze 69 000 hektár, vagyis majdnem 14-szer annyi föld van szőlővel beültetve az ibériai országban, mint nálunk. Hogy lehet, hogy ez az óriási szőlőterület mégsem ad annyi bort, hogy Spanyolország borkészítésben is világelső legyen? A termelt bormennyiségnél ugyanis így néz ki a dobogó:

Ország / 2016 / 2017 (millió hektoliter)

  1. Olaszország 50,9                 42,5
  2. Franciaország 45,4                 36,7
  3. Spanyolország 40                    32,1

Látható, hogy a 2017-es időjárás mindhárom éllovas országot sújtotta. Ami igazán érdekes, az azonban az, hogy a harmadik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező Olaszország (2014-ben 682 000 hektár) a jóval kisebb szőlőterületről jóval több bort készít. A rossz nyelvek természetesen rögtön az olasz borhamisítást kezdik emlegetni, de a különbségre természetes magyarázat is van: a spanyol szőlőterületeken jellemzőek az öreg tőkék, amelyek egymástól távol helyezkednek el, és a sokszor szélsőségesen forró és száraz időjárás miatt is kevesebb a spanyol hektárok hozama, mint az olasz vagy francia dűlőké. A spanyol borok az alacsony hozam következtében jellemzően koncentráltabbak, és ha értő kézzel bánnak belük, akkor felejthetetlen élményt adnak.

A Fiesta de Vino rendezvény olyan széles spanyol borkínálatot fog bemutatni, amelyet Magyarországon eddig még nem kóstolhattunk.

 

Idén elmarad a Fiesta de Vino

Sajnálattal adjuk hírül, hogy a május 15-ére tervezett Fiesta de Vino budapesti spanyol boresemény – sok más európai boreseményhez hasonlóan – elmarad. A ma kiadott kormányrendelet határozatlan időre megtiltja a 100 főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvényeket, így a Fiesta de Vinóra sem kerülhet sor. Mérlegeltünk egy esetleges későbbi időpontra való halasztást, azonban a rendezvény jellegéből adódóan elsősorban a spanyol borokra és a Spanyolországból érkező kiállítókra alapul, az utazás és a közúti szállítás viszont egyaránt bizonytalan kimenetelű a következő hónapokban. Így arra a következtetésre jutottunk, hogy a következő Fiesta de Vinóra 2021 tavaszán kerülhet sor. A kiállítóinkat és a jegyvásárlóinkat külön emailben is értesítjük. Természetesen minden megvásárolt jegy árát visszatérítjük, illetve azok érvényesíthetőek a 2021-es rendezvényre. Kívánunk mindenkinek kitartást ehhez a nehéz időszakhoz.

A szervezők (Vino Castillo & Nemos Creative)

Budapest, 2020. március 10.