Loading...

Tavaly sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy Spanyolországban a világon a második a leghosszabb születéskor várható élettartam, azonban egy másik felmérés már a toplista tetejére tette a hispánokat. A Bloomberg elemzés (Bloomberg Healthiest Countries Index) a várható élettartamon kívül más tényezőket is vizsgál, mint az ivóvízhez való hozzáférés vagy az elhízás, így állítja fel a legegészségesebb országok sorrendjét. Míg az előző elemzésben Olaszország vezetett, a 2019-es Index szerint Spanyolország a világ legegészségesebb nemzete. „Talán a paella vagy a gazpacho teszi” – kezdte cikkét a Bloomberg két szerzője az Index februári közzétételekor. A University of Washington szerint pedig 2040-re Spanyolország lép a dobogó tetejére a születéskor várható élettartam versenyében is (elsősorban a spanyolok dohányzásról való leszokásának köszönhetően).

Minek köszönhető a spanyolok egészsége?

Május 3-án Magyarországon először sor kerül a Fiesta de Vino spanyol kóstolónapra, ahol a Bloomberg Index 48. helyén álló magyarok is kicsit belekóstolhatnak a spanyol életérzésbe. A spanyolok egészsége nagyban függ az étkezéstől, a kenyeret például nem vajjal kenik, hanem friss paradicsommal és olívaolajjal dörzsölik be, sok halat esznek és elképzelhetetlen számukra az étkezés bor nélkül. A vörösbor rákmegelőző és érrendszer-védő hatása jól ismert, és mivel Spanyolországban van a világon a legtöbb szőlővel beültetett terület, a bor nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető alapélelmiszer. Az étkezés és a borok mellett azonban legalább ilyen fontos a társasági élet: egyes felmérések szerint egy spanyol naponta átlagosan másfél órát tölt az utcán. Nem falak közt, tévénézéssel, hanem teraszokon, beszélgetve töltik a szabadidejüket, de munkából vagy a gyerekkel az iskolából sem rohannak haza, hanem elbeszélgetnek kicsit.

Molnár Csilla és B. Németh Péter

Molnár Csilla meteorológus is kíváncsi a Fiestára

Az M1 tévécsatorna mosolygós meteorológusáról kevesen tudják, hogy komoly tanulmányok után került a köztévéhez. Építészmérnöknek készült, de a műszaki rajzok nem csábították, ezután, már középiskolásként az orvosi pálya vonzotta, kiderült azonban, hogy a fizika–biológia párosból neki a fizika megy igazán. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem fizika szakán végzett kiváló eredménnyel, majd édesanyja ötlete nyomán a meteorológusi mesterképzésen folytatta tanulmányait. A fizikus-meteorológus szakember az étkezéshez is tudományosan áll, szeret főzni is, bár ritkán van rá ideje, és egy-két pohár bort napi rendszerességgel fogyaszt. Kizárólag a száraz borokat szereti, és bár eleinte a testesebb vörösborokat kedvelte, ma már inkább a könnyebb, de kifinomultabb fehérborokat kóstolja előszeretettel. Párja (B. Németh Péter) kevésbé „boros”, de ez természetesen változhat még, főleg, hogy mindketten ott lesznek a május 3-i grandiózus spanyol borkóstolón a Duna Palotában, ahol a spanyol fehérborok, pezsgők és vörösborok mellett a spanyol gasztronómiába is belekóstolhatunk. A rendezvényen várhatóan jelen lesz a Spanyol Királyság magyarországi nagykövete is több más spanyol diplomatával.

 

Idén elmarad a Fiesta de Vino

Sajnálattal adjuk hírül, hogy a május 15-ére tervezett Fiesta de Vino budapesti spanyol boresemény – sok más európai boreseményhez hasonlóan – elmarad. A ma kiadott kormányrendelet határozatlan időre megtiltja a 100 főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvényeket, így a Fiesta de Vinóra sem kerülhet sor. Mérlegeltünk egy esetleges későbbi időpontra való halasztást, azonban a rendezvény jellegéből adódóan elsősorban a spanyol borokra és a Spanyolországból érkező kiállítókra alapul, az utazás és a közúti szállítás viszont egyaránt bizonytalan kimenetelű a következő hónapokban. Így arra a következtetésre jutottunk, hogy a következő Fiesta de Vinóra 2021 tavaszán kerülhet sor. A kiállítóinkat és a jegyvásárlóinkat külön emailben is értesítjük. Természetesen minden megvásárolt jegy árát visszatérítjük, illetve azok érvényesíthetőek a 2021-es rendezvényre. Kívánunk mindenkinek kitartást ehhez a nehéz időszakhoz.

A szervezők (Vino Castillo & Nemos Creative)

Budapest, 2020. március 10.