A világ legnagyobb szőlőtermelője
Spanyolországban majdnem egymillió hektár szőlő található (2014-es adat szerint 947 000 hektár), ezzel a mediterrán ország világelső. Spanyolországot Franciaország, majd Olaszország követi. Magyarország szőlőterülete a 2014-es adatok szerint mindössze 69 000 hektár, vagyis majdnem 14-szer annyi föld van szőlővel beültetve az ibériai országban, mint nálunk. Hogy lehet, hogy ez az óriási szőlőterület mégsem ad annyi bort, hogy Spanyolország borkészítésben is világelső legyen? A termelt bormennyiségnél ugyanis így néz ki a dobogó:
Ország / 2016 / 2017 (millió hektoliter)
- Olaszország 50,9 42,5
- Franciaország 45,4 36,7
- Spanyolország 40 32,1
Látható, hogy a 2017-es időjárás mindhárom éllovas országot sújtotta. Ami igazán érdekes, az azonban az, hogy a harmadik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező Olaszország (2014-ben 682 000 hektár) a jóval kisebb szőlőterületről jóval több bort készít. A rossz nyelvek természetesen rögtön az olasz borhamisítást kezdik emlegetni, de a különbségre természetes magyarázat is van: a spanyol szőlőterületeken jellemzőek az öreg tőkék, amelyek egymástól távol helyezkednek el, és a sokszor szélsőségesen forró és száraz időjárás miatt is kevesebb a spanyol hektárok hozama, mint az olasz vagy francia dűlőké. A spanyol borok az alacsony hozam következtében jellemzően koncentráltabbak, és ha értő kézzel bánnak belük, akkor felejthetetlen élményt adnak.
A Fiesta de Vino rendezvény olyan széles spanyol borkínálatot fog bemutatni, amelyet Magyarországon eddig még nem kóstolhattunk.